Białko i aminokwasy w żywieniu prosiąt

Young pigs

W żywieniu prosiąt zaleca się stosowanie pasz wysokobiałkowych, które charakteryzują się różną zawartością oraz strawnością białka i aminokwasów. Białko stanowi najważniejszy czynnik, który decyduje o wynikach odchowu prosiąt. Dostępność białka ogólnego, jego strawność i zawartość w dawkach pokarmowych ma zasadniczy wpływ nie tylko na tempo wzrostu prosiąt, ale też na ich status zdrowotny. Pasze wysokobiałkowe mogą zawierać również składniki biologicznie aktywne, mające niezwykle korzystny wpływ na zdrowie oraz odporność prosiąt.

Najważniejszym źródłem białka w żywieniu zwierząt jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Powszechnie uznawana jest za najlepsze źródło białka pochodzenia roślinnego, ponieważ białko soi wyróżnia się bardzo dobrym składem aminokwsowym, a jego strawność jest zauważalnie większa niż w wielu innych paszach. Jednak warto pamiętać o tym, że tak popularna soja, zawiera także wiele składników antyżywieniowych, głównie inhibitory trypsyny, lektyny, polisacharydy oraz oligosacharady i białka antygenowe, które negatywnie wpływają na jej wykorzystanie w żywieniu zwierząt. U prosiąt jedną z najczęściej pojawiających się reakcji na składniki antyżywieniowe zawarte w soi jest przejściowa biegunka.

Koniecznym produktem mieszanek dla prosiąt są także pasze pochodzenia mlecznego, głównie suszona serwatka i mleko odtłuszczone, które mają bardzo korzystny wpływ zwłaszcza z punktu widzenia zapotrzebowania żywieniowego zwierząt. Białko serwatki zawiera lizynę i inne aminokwasy egzogenne oraz wiele składników biologicznie czynnych. Ponadto, w mieszankach dla prosiąt korzystnie jest również wkomponować mączkę rybną, która jest doskonałym źródłem wysokostrawnego białka.

Dla wcześnie odsadzonych prosiąt szczególnie poleca się zastosowanie w mieszankach paszowych plazmy krwi. Zawarte w plaźmie immunoglobuliny stymulują układ odpornościowy, a więc zastosowanie produktu ma szczególne znaczenie zwłaszcza w okresie kilkunastu dni po odsadzeniu. Dodatek suszonej plazmy krwi w mieszance paszowej pozwala przede wszystkim uniknąć problemów zdrowotnych stada, które są tak typowe dla okresu odsadzeniowego. Zastosowanie suszonej plazmy krwi zwiększa spożycie paszy średnio o 25-29%, a tym samym poprawia tempo przyrostów zwierząt o około 24-38%. Ponadto, suszona plazma krwi ma ogólnie pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt, a szczególnie dobroczynnie wpływa na zmniejszenie się ilości występowania biegunek u prosiąt.