Korzyści płynące z zastosowania hemoglobiny paszowej
Hemoglobina paszowa przyczynia się zarówno do polepszenia zdrowotności hodowli (bydła, trzody, drobiu), jak i wzrostu oszczędności nowoczesnego hodowcy. Przede wszystkim powoduje efektywniejsze wykorzystanie paszy przez zwierzęta, co skutkuje poprawą ich zdrowia i masy. Systematycznie stosowana hemoglobina przyczynia się również do wyższego tempa wzrostu zwierząt (drobiu, trzody) i większych przyrostów. Warto również zwrócić uwagę na elementy, z których składa się hemoglobina, na dużą zawartość białka o dobrym składzie aminokwasów, bardzo dobrą strawność a także bardzo dobrą wartość biologiczną białka. Wykorzystanie hemoglobiny paszowej w żywieniu oznacza dla hodowcy niższe zużycie paszy, czyli wymierne oszczędności finansowe.
Zastosowanie
Hemoglobina jest stosowana szczególnie w paszach przeznaczonych dla drobiu i trzody chlewnej. Dzięki swoim właściwościom stanowi rewelacyjne uzupełnienie paszy u każdego nowoczesnego hodowcy.
Parametry
- Białko ogólne 95,00%
- Tłuszcz surowy 0,20%
- Popiół surowy 3,50%
- NaCl 2,29%
- Na 0,90%
- P 0,25%
- Ca 0,02%
- Lizyna 9,00%
- Metionina 0,80%
- Cystyna 0,60%
- Treonina 3,60%
- Tryptofan 1,20%
- Izoleucyna 0,60%
- Arginina 4,00%
- Fenyloalanina 7,10%
- Histydyna 7,50%
- Leucyna 13,40%
- Tyrozyna 2,20%
- Alanina 7,60%
- Walina 9,20%
- Kwas asparaginowy 11,40%
- Kwas glutaminowy 8,70%
- Glicyna 4,70%
- Seryna 4,40%
- Prolina 3,50%
Numer weterynaryjny
Aby dokonać zakupu hemoglobiny paszowej niezbędne jest posiadanie numeru weterynaryjnego. Dostarczenie hemoglobiny wymaga wystawienia dokumentu handlowego, którego niezbędnym elementem jest numer weterynaryjny odbiorcy. Bez posiadania takowego numeru sprzedaż jest nie możliwa.