Parametry DDGSu granulowanego
Białko: ok 27-29 %
Tłuszcz surowy: ok 13 %
Włókno surowe: ok 7-9%
Wilgotność: ok 9%
Parametry DDGSu sypkiego
Białko: 28% +/- 2%
Tłuszcz surowy: min. 7%
Włókno surowe: min 7%
Wilgotność: max. 12%
Popiół surowy: max. 5,5%
Jak powstaje DDGS kukurydziany?
DDGS kukurydziany jest wytwarzany w procesie produkcji etanolu ze skrobi kukurydzianej. Uzyskane cukry poddawane są fermentacji przy użyciu drożdży i powstaje etanol. Po jego oddzieleniu, pozostały, bogaty w wartościowe białko produkt, poddawany jest suszeniu.
Dlaczego warto stosować DDGS kukurydzany?
DDGS kukurydziany jest to pasza białkowo- energetyczna, o małej podatności białka na rozkład w żwaczu, o bardzo dobrym składzie aminokwasowym.
Stanowi też bogate źródło witamin z grupy B i mikroelementów.
Poprawia smakowitość i zapach paszy, co wpływa korzystnie na jej pobieranie przez zwierzęta.
Około 60% białka z DDGS jest trawione bezpośrednio w jelicie cienkim, co stymuluje wytwarzanie mleka i białek mleka- wywar gorzelniany kukurydziany w dawce pokarmowej działa mlekopędnie. Komórki drożdży w wywarze stanowią bogate źródło witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina i inne), jak również związków biologicznie czynnych. Zawartość witamin z grupy B (tiamina i ryboflawina), mikroelementów (Fe, Cu, Zn, S, Se, Cr) i substancji biologicznie czynnych (nukleotydy, inozytol, glutamina, kwasy nukleinowe, mannanooligosacharydy, betaglukany) stanowi dodatkowy czynnik poprawy wykorzystania paszy oraz wzrostu produkcyjności zwierząt. Podawanie suszonego wywaru zbożowego w żywieniu krów mlecznych i opasów pozwala na zmniejszenie udziału w dawce innych pasz białkowych, wzrost wydajności i przyrostów. Fitazy wytwarzane przez mikroorganizmy w trakcie procesu fermentacji alkoholowej powodują zwiększenie przyswajalności fosforu z wywaru u kurcząt brojlerów do 60% i u świń do 90% .
DDGS kukurydziany zawiera łatwostrawne włókno, co sprawia, że ma on wysoką wartość energetyczną.
Dla jakich zwierząt może być stosowany DDGS kukurydziany?
Połączenie wysokiej zawartości białka trawionego jelitowo, dobrego składu aminokwasowego i wysokiej strawności sprawia, że DDGS kukurydziany stanowi wartościowe źródło białka i energii dla bydła mlecznego, opasowego , ale też innych gatunków zwierząt gospodarskich. Można go stosować w żywieniu drobiu, ze szczególnym uwzględnieniem kur niosek. Zawartość naturalnych karotenoidów i ksantofili w DDGS korzystnie wpływa na właściwe wybarwienie żółtek jaj.
W przypadku trzody chlewnej DDGS znajduje zastosowanie we wszystkich grupach produkcyjnych z wyjątkiem prosiąt. Jest bogaty w lizynę, co jest szczególnie ważne w żywieniu trzody chlewnej.
Wywary nie zawierają substancji antyżywieniowych.
DDGS kukurydziany może uzupełniać lub nawet zastępować inne źródła białka, takie jak śruty sojowa, rzepakowa i słonecznikowa. Powoduje to zmniejszenie jednostkowych kosztów produkcji mleka, mięsa i jaj.
Dawkowanie ddgsu
Bydło opasowe
150kg- 1kg
250kg – 2kg
350kg – 3kg
450kg – 4kg
550kg – 5kg
Bydło mleczne
Cielaki – 2kg
Krowy zasuszone – 2kg
Niskowydajne – 3kg
Wysokowydajne – 5kg
Trzoda chlewna
lochy- 70-80 kg/tonę mieszanki paszowej ( maksymalnie 15% czyli 150 kg na tonę paszy)
tuczniki- 110 kg/tonę mieszanki paszowej (maksymalnie 20% w finiszerze czyli 200 kg/tonę paszy)
Drób
młode kurczęta rzeźne: 50-60g/kg mieszanki paszowej
starsze kurczęta rzeźne: 70-80g/kg mieszanki paszowej
młodsze kury nioski 60-80g/kg
starsze kury nioski 100-110g/kg